Beste mensen,
Bij deze een kort verslagje van de excursie welke in het teken stond van het veerpontje voor wandelaars over de Dommel. Rond de klok van 09.00 uur vertrokken we vanaf "Tooseplein" met een groepje van 14 mensen. De wandeling werd geleid door Dick de Lange en Karel Voets; Dick is van de stichting "tot Behoud van Cultureel erfgoed in Liempde en Karel is van de NWG Liempde. Dick heeft de historie van het veerpontje belicht en de reden aangegeven waarom het pontje nog niet in de "vaart" is. Er is veel overleg nodig geweest om tot de oprichting van het pontje te komen o.a.; overleg met Waterschap want de doorstroming van het water van de Dommel mag niet belemmerd worden daarom zal ook het pontje in de winterperiode en evt. in zeer natte periodes uit de vaart genomen worden. Zoals nu kunnen we ook niet met pontje oversteken; de Dommel staat nu hoog vanwege de vele regen die laatste tijd is gevallen. Gevolg daarvan is dat de stroomsnelheid van de Dommel nu veel hoger is als normaal. Om het pontje te kunnen bereiken wordt gebruikt gemaakt van openbare wegen maar ook van particulieren.
Zoals Karel al verteld wordt het pontje ook opgenomen in een ommetje vanuit Liempde wat weer een onderdeel is van het project 'Beleef het landschap dichtbij huis' oftewel "Ommetjes in de Meierij.
Het doel van dit project is om nieuwe wandelmogelijkheden te creëren vanuit de bebouwde kommen in de Meierij in het aanliggende agrarische landschap. Uitgangspunt vormen de nog aanwezige zandpaden, die vaak hun (agrarische) functie hebben verloren en/of doodlopen. Door deze zandpaden een wandelfunctie te geven en doodlopende paden met elkaar kort te sluiten, ontstaan nieuwe 'ommetjes' vanuit de bebouwde kom. Zo'n doorgaande route biedt enerzijds mogelijkheden om het landschap dichtbij huis beter te beleven en vergroot anderzijds de kans op een duurzame bescherming van het zandpad.
Bij de tracering van de 'kortsluitingen' wordt gepoogd geïsoleerd liggende landschapselementen (bomenrijen, solitaire bomen, overhoekjes, e.d.) in te passen in de routes. Tevens worden bij het maken van de 'ommetjes' de kansen aangegrepen om de route landschappelijk te verfraaien dor de aanleg van nieuwe landschapelementen. Daarbij kan gedacht worden aan struwelen, (knot)bomen, aanpassingen van taluds van waterlopen/sloten, ruigtestroken, poelen, heggen, e.d. langs de route.
Het was pontje nog niet in de vaart daarom hebben we ook een andere route moeten lopen.
o.a. langs het Grootduifhuis met zijn duiventoren, en langs diverse boomplantdagprojecten van de NWG Liempde.
We mochten van Sjef van de Braak ook nog even de Vlaamse schuur van binnen bekijken.
Onderweg zagen we nog een andere Vlaamse schuur in aanbouw (fam.Berkhout) . Op het einde van de wandeling werden we hartlelijk ontvangen door Marina met een lekker bakje thee of koffie en konden we nog een kijkje nemen in de Vlaamse schuur van Dick en Marina.
Al met al een prachtige wandeling in het natte Dommeldal van Liempde. Ik mag gerust zeggen de mensen hebben genoten,
een liefhebber.
Fotoverslag zie: http://picasaweb.google.com/karelvoets/ExcursieNatuurwerkgroepLiempde9Dec2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten